بیماری : آستیگماتیسم
بیماری  : آستیگماتیسم

بیماری : آستیگماتیسم

ستیگماتیسم یکی از اختلال‌های شایع چشم است که به‌طورمعمول با عینک، لنز و یا جراحی برطرف می‌شود. آستیگماتیسم فقط برای فواصل دور نیست، بلکه این عارضه به‌طور تقریبی دید اشخاص را در تمام فواصل تحت تأثیر قرار می‌دهد. عینک، لنز و دیگر روش‌های اصلاح عیوب انکساری ازجمله لازک، لیزیک، فمتولیزیک، PRK ‏‏‏ ‏گزینه‌های درمانی مناسب برای رفع مشکلات بینایی ناشی از آستیگماتیسم هستند.
چشم افراد به‌طور طبیعی شبیه یک کره است. تحت شرایط عادی، زمانی که نور وارد چشم می‌شود حاصل انعکاس و یا بازتاب نور تصویر واضحی از شئ است. درصورتی‌که چشم یک شخص آستیگمات شبیه یک توپ فوتبال و یا سطح پشت قاشق است. در این حالت نور پس از برخورد با اشیا و عبور از سطح ناصاف قرنیه، در یک زاویه بیشتر از دیگر زوایا شکست داده می‌شود و به‌نوعی تنها بخشی از شئ در میدان دید قرار می‌گیرد به همین دلیل اشیا در هر فاصله‌ای که قرارگرفته باشند مقداری تار و مواج دیده می‌شوند.

این اختلال شایع و طبیعی چشم ناشی از انحنای غیرطبیعی در سطح قرنیه بوده که سبب تاری دید می‌شود و علت دقیق آن ناشناخته است. ولی زمینه ارثی دارد.
نواع آستیگمات    

سه نوع اولیه آستیگماتیسم عبارت‌اند از:

آستیگمات در نزدیک‌بینی

در نزدیک‌بینی، یکی یا هر دو محور از محورهای چشم نزدیک‌بین هستند. درواقع شعاع‌های نور به‌جای آنکه دقیقاً روی شبکیه متمرکز شوند، در جلوی شبکیه به هم می‌رسند و اشیای دور تصویری مبهم خواهند داشت. این میزان در یک محور بیشتر از محور دیگر است.

آستیگمات در دوربینی

در دوربینی یکی یا هر دو محور از محور چشم دوربین هستند. نور در پشت چشم متمرکز می‌شود و تصویر اشیا نزدیک تار دیده می‌شود. این میزان در یک محور بیشتر از دیگری است.

آستیگمات ترکیبی یا مختلط

درصورتی‌که یکی از محورهای چشم نزدیک‌بین و دیگری دوربین باشد، آستیگمات چشم را آستیگمات ترکیبی یا مختلط گویند.

آستیگماتیسم منظم و غیرمنظم

می‌توان آستیگماتیسم را به دودسته غیرمنظم و منظم نیز طبقه‌بندی کرد. محور‌های چشم در آستیگمات منظم با زاویه حدود 90 درجه عمود بر هم و در آستیگمات نامنظم عمود بر هم نیستند. بیشتر آستیگمات‌های قرنیه چشم منظم بوده و در حالت دادنِ چشم به شکل توپ فوتبال تأثیرگذار هستند.

تست تشخیص آستیگمات چشم

ابتدا در فاصله یک متری از صفحه‌نمایش خود قرار بگیرید.
یک‌چشم خود را بدون فشار با دست‌ بسته و با چشم دیگر به خطوط نگاه کنید. سپس همین عمل را برای چشم دیگر انجام دهید.
اگر بعضی از خطوط را روشن و بعضی دیگر را تیره‌تر می‌بینید، ممکن است چشمان شما آستیگمات باشند. در این صورت مراجعه به پزشک متخصص توصیه می‌شود.
آستیگماتیسم

امروزه آستیگماتیسم، یکی از شایع‌ترین بیماری‌های چشم است. در حقیقت، بیشتر مردم بدون آنکه اطلاعی از این بیماری داشته باشند آستیگماتیسم دارند، به‌ویژه اگر خفیف باشد. بامطالعه این مطلب در صورت تاری دید و یا داشتن آستیگماتیسم، ویتامین‌هایی که در تقویت بینایی چشم تأثیرگذار هستند را بشناسید.
تاری دید در آستیگماتیسم، ناشی از غیرعادی بودن شکل قرنیه چشم است. با غیرعادی بودن شکل قرنیه، نوری که وارد چشم می‌شود به‌درستی از طریق شبکیه چشم دریافت نمی‌شود. به همین دلیل با نگاه کردن به اشیایی که در فاصله دور قرارگرفته‌اند، این تاری دید بیشتر احساس می‌شود.
به‌طورمعمول آستیگماتیسم با دیگر مشکلات بینایی ازجمله نزدیک‌بینی یا دوربینی ظاهر می‌شود.

علت آستیگماتیسم    

در حال حاضر علت اصلی آستیگماتیسم مشخص نیست، تحقیقات انجام‌شده نشان می‌دهد که این عارضه بینایی می‌تواند زمینه ارثی داشته باشد، از همان هنگام تولد وجود دارد و با افزایش سن نیز میزان آن تغییر می‌کند. درنهایت می‌توان گفت زمینه ارثی و نحوه مراقبت از چشم در میزان تغییر آستیگماتیسم چشم تأثیرگذار است.
امروزه اکثریت افراد نوعی از آستیگماتیسم را دارند با این تفاوت که در برخی از آن‌ها خفیف بوده و روی میزان دید تأثیری ندارد، به همین خاطر نسبت به آن بی‌توجه هستند اما در صورت شدید بودن آن، پزشک متخصص به‌منظور بهبود وضعیت دید، لنز و یا عینک تجویز می‌کند.

ویتامین ها

اگرچه درمان قطعی برای بعضی اختلالات چشمی وجود ندارد اما می‌توان بینایی را با تغذیه صحیح نیز تقویت کرد، که با مصرف ویتامین‌ها، مواد مغذی خوب و انجام ورزش‌های مفید برای چشم این امر محقق می‌شود.

ویتامین A

ویتامین A ازجمله ویتامین‌های مفید برای تقویت بینایی است. منبع طبیعی این ویتامین سبزی‌های برگ سبز (مانند اسفناج)، سیب‌زمینی، هویج و کدو هستند. داشتن یک رژیم غذایی غنی از سبزی‌های به شما این اطمینان را می‌دهد که نیاز طبیعی بدن به ویتامین A تأمین‌شده است.
در صورت نیاز مصرف مکمل نیز توصیه می‌شود. مکمل‌ها تا زمانی که شما نسبت به میزان مصرف ویتامین آگاهی لازم را پیدا کنید، گزینه مناسبی هستند. قبل از صرف این مکمل‌ها، با مشورت پزشک متخصص از نوع و میزان آن آگاهی پیدا کنید.

ویتامین B

ویتامین B گزینه مناسبی برای تقویت چشم است. منابع غذایی حاوی پروتئین ازجمله گوشت و درصورتی‌که سبزی‌های را ترجیح می‌دهید، آووکادو سرشار از ویتامین B است. ماهی سالمون، ماهی قزل‌آلا و دیگر انواع ماهی‌ها، گوشت گاو، گوشت مرغ، گوشت گوسفند، تخم‌مرغ و فراورده‌های لبنی منابع غنی از پروتئین و ویتامین B هستند. در صورت نیاز و با مشورت پزشک متخصص مصرف مکمل نیز توصیه می‌شود.

ویتامین C

آیا مرکبات را در برنامه غذایی خود گنجانده‌اید؟ ویتامین C، ازجمله ویتامین‌های مفید برای چشم است. درصورتی‌که قصد مصرف مکمل‌ها را ندارید، از گنجاندن پرتقال، سبزی‌های، فلفل و میوه‌ها (مانند توت‌فرنگی) در وعده‌های غذایی خود اطمینان حاصل کنید.

دیگر ویتامین ها...

روی، منیزیم و کلسیم، گزانتین‌ها، امگا 3 مواد مغذی دیگری هستند که در جهت تقویت بینایی مفید هستند. لوبیا و مرغ سرشار از روی، دانه کدوتنبل، سویا، لوبیا، دانه آفتابگردان و ماهی سرشار از منیزیم و لوبیا چشم‌بلبلی، ماست، پنیر، شیر و دیگر محصولات لبنی سرشار از کلسیم هستند.

منبع:

http://www.dr-doustmohammadi.com

تعداد بازدید: 982

تذکر مهم شما نمی توانید با تکیه بر مطالبی که در سایت e پزشک منتشر می شود مبادرت به خود درمانی کنید.