اکوکاردیوگرافی جنین
اکوکاردیوگرافی جنین

اکوکاردیوگرافی جنین

اکوکاردیوگرافی جنین

 اکوکاردیوگرافی جنین یک روش تشخیصی برای جنین می باشد که عمدتا برای بررسی بیماریهای مادرزادی قلب و نامنظمی های قلب  جنین استفاده می شود.با سونوگرافی از این نظر متفاوت می باشد که اولا اکو برای بررسی قلب اختصاصی می باشد و ثانیا توسط پزشک قلب اطفال انجام می شود.اکوکاردیوگرافی معمول اغلب از هفته 16 بارداری به بعد انجام می شود و برای جنین و مادر خطر و عارضه ای ندارد.ولی انجام ان برای تمام جنین ها لازم نبوده و فقط در مواردی  انجام می شود، که به انها اشاره خواهد شد.

بطور کلی شیوع بیماریهای مادرزادی قلب در جمعیت عمومی 8 مورد در هر 1000تولد زنده می باشد.در صورتیکه جنین عامل زمینه ای خطرساز داشته باشد میزان شیوع این بیماریها نیز افزایش پیدا خواهد کرد،بنابراین در مواردی که عامل زمینه ای خطر ساز وجود دارد انجام اکو جنین نیز لازم خواهد بود. عوامل خطر ساز بطور کلی یا مربوط به خود جنین می باشد و یا مربوط به مادر می باشد.

عوامل خطر ساز جنینی شامل:
بیماریهای کروموزومی جنین، ناهنجاریهای غیر قلبی جنین در سونوگرافی،نامنظمی های قلبی جنین،جفت منوکریونیک،افزایش ضخامت NTدر سونوگرافی، شک به ناهنجاری قلبی در سونوگرافی معمولی

عوامل خطر ساز مادری شامل :
سابقه فامیلی بیماریهای مادرزادی قلب،بیماریهای متابولیک مادر مثل دیابت،مصرف بعضی داروهای  خاص توسط مادر،عفونت های مادر در اوایل بارداری مثل سرخچه، حاملگی بدنبال درمان نازایی، چاقی شدید مادر. بطور کلی اگر یک زوجی یکی از والدین شان بیماری مادرزادی قلب داشته باشد احتمال ایجاد بیماری مادرزادی قلب در فرزندشان حدود 2-4 % می باشد،در صورتیکه یکی از خواهر یا برادرشان سابقه بیماری مادرزادی داشه باشد احتمال تکرار در فرزندشان حدود 2% می باشد.

با توجه به اینکه تعداد زیادی از جنین های مبتلا به بیماری مادرزادی قلب اصلا عامل زمینه ای خطرسازی از قبل ندارند،بعضی از مولفین توصیه می کنند که تمام خانم های بارداراز نظر  بیماری مادرزادی قلب غربالگری انجام دهند.

اکوکاردیوگرافی جنین چه کمکی می کند؟
1- والدینی که به دلایل مختلف از سالم نبودن قلب جنین مادرباردار  بسیار نگران و اشفته می باشند،با انجام اکو (که هیچ ضرری برای جنیین و مادر ندارد )در صورت نرمال بودن اسوده خاطر میشوند.

2- با توجه به اینکه اکثر بیماریهای مادرزادی قلب قابل درمان می باشند،در صورت ابتلای جنین به بیماری مادرزادی قلب برنامه ریزی لازم  برای انجام زایمان دربیمارستانی که امکانات لازم برای مراقبت و جراحی چنین نوزادانی دارند، بعمل می اید.

3- بعضی از نامنظمی های قلب جنین (اریتمی ها ) پس از تشخیص از طریق اکو با درمان داروی مادر باردار قابل درمان می باشند.
4- با توجه به اینکه در موارد معدودی  بعضی از بیماریهای پیچیده  مادرزادی قلب که از نظر درمان مشکل بوده و برای خانواده ها بسیار هزینه بر می باشد،با تشخیص اکوکاردیوگرافی و از طریق مراجع قانونی نسبت به ختم حاملگی اقدام کرد. 

منبع:

http://www.drashnaei.ir

تعداد بازدید: 914

تذکر مهم شما نمی توانید با تکیه بر مطالبی که در سایت e پزشک منتشر می شود مبادرت به خود درمانی کنید.